|
Bugün
22 Şubat 2025 Cumartesi |
Sosyal ağlarda biz: |
 |
 |
 |
|
|
 |
 |
|
 |
|
Yararlı Bilgiler
Anasayfa > Yararlı Bilgiler
 |
Muzun Yararları:
Muz Besin değerleri yüksek olan bir meyvedir. B6 vitamini, potasyum ve folik
asit (B9 vitamini) bakımında çok zengin bir besin olan muzda B1, B2, C, D, E ve
P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri de bulunur.
Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Mideyi güçlendirir ve koruyucu etkilerinden
dolayı, ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir.
Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında da yararlıdır. Kandaki kolesterol
oranını düşüren muz, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Rahatlatıcı
etkileri ile stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Adet sancılarını azaltır.
Vücudun ve beynin yorgunluğunu giderir. Enerji verir. Hastaların iyileşmesini
hızlandırır. Kemik gelişimini destekler. Krampları engeller. Öksürüğe ve göğüs
ağrılarına iyi gelir. |
 |
Ananasın Yararları:
Ananas, sıcak iklimlerde yetişen tropikal bir meyve türüdür. İlk kez Orta ve
Güney Amerika’da yetiştirilen ananas, Avrupa’ya tanıtılmış ve tüketimi
yaygınlaşmıştır. Sağlığımız için önemi büyük olan ananas, vücudumuz için gerekli
olan vitamin ve minerelleri bolca bulundurur. Ananasın büyük bir bölümü sudur ve
kalorisi çok düşüktür. Yağ bulundurmayan, vücudumuz için gerekli olan potasyum
ve magnezyum gibi minerallerini bulunduran enzim etkinleştirici ve antioksidan
olma özelliğinden önemli bir meyve türüdür. Ananas geniş yüzeyli,
sarı-kahverengi karışımı, bol lif bulunduran, sulu olduğu için zayıflamaya
yardımcı olan bir meyvedir. Ananas meyve, sebze veya suyu sıkılarak yenebilir
veya salatalarınıza katabilirsiniz.
Uzmanların araştırmalar sonucu, ananasın kansere yakalanma riskini azalttığını
ve vücudumuz için önemli olan bromelain enzimi içerdiğini söylemektedirler.
Bromelain sindirime yardımcı ve protein ayrıştırıcı bir enzimdir. Deneysel
olarak kanser önleyici bir enzim olduğu ispatlanmıştır.Bromelain ayrıca
şişkinliği ve ödem oluşumunu engellemektedir.
Ananas içerdiği protein mayası sayesinde sindirime çok yardımcı olup etin
sindirilmesinde görev alıp bağırsakların temizlenmesinde önemli bir meyvedir.
Ananas B vitamini sayesinde cildi nemlendirir ve saçları parlatma özelliği
vardır.
Ananas kan dolaşımını hızlandırarak tansiyonu düzenlemekte ve vücutta yağ
birikimini önlemektedir. |
 |
Hindistan cevizinin Yararları:
Reflü hastalığına iyi gelir. İdrar söktürücü bir besin olan Hindistan cevizi
kabızlığı gidermekte faydalıdır. Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı
olur. Mide ağrılarını hafifletir. Balgamı keser. Ağız kokusunu giderir. Felce ve
titremeye iyi gelir. |
 |
Kivinin Yararları:
Kivi, A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi,
ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Besleyici değeri yüksek bir besin olan kivinin bir tanesi ile günlük A ve C
vitamini ihtiyacı karşılanabilmektedir.
Lif açısından da zengin bir besin olan kivi bağırsakları çalıştırarak sindirimi
kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Nezle ve grip gibi soğuk algınlıklarına iyi gelir. Nefes açıcı etkisi ile
astımlılara faydalıdır. Başta göğüs kanseri olmak üzere, kanser oluşumuna ve
ilerlemesine karşı koruyucudur. Kan basıncını dengeler. Tansiyonu ve kandaki
kolesterol oranını düşürür. Karaciğeri çalıştırır ve kanı temizler. Kansızlığa
ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Yaşlanmanın ciltteki belirtilerini azaltır. |
 |
Mangonun Yararları:
Bu meyve içerdiği vitaminler nedeniyle sinirler, cilt ve saçlar için çok
yararlı. Mango potasyum, lif ve kuvvetli bir anti-oksidan deposudur. A vitamini
C vitamini E vitamini Demir Böbreklere faydalıdır, Kanı temizler, Sindirimi
hızlandırır, Asitli yiyecekleri nötralize eder. Olgunlaşmış mango oldukça
faydalıdır. Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik
asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur. Bu asitler vücut tarafından
kullanılır ve vücudun alkali kaynaklarını koruyabilmesine yardımcı olur.
Olgunlaşmamış mango erkekleri, sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı
etkilerine karşı korur. Sıcak kül üzerinde pişirilen mango su ve biraz şekerle
karıştırılıp bir içecek hazırlanırsa, bu sıcak çarpmasına karşı çok etkili bir
tedavi yöntemidir. Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında
aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır.
Olgunlaşmamış mango, satın alınmışsa olgunlaşana kadar oda sıcaklığında 3-5 gün
saklanır. |
 |
Papayanın Yararları:
Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile
ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur. Papaya’ nın eski
zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay
meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de
katkıda bulunur.
Papaya da bulunan papain adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine
yardımcı olur ve özellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede çok fazla
oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir.Bu
bilgilerden yararlanarak özellikle Hindistan’ da et yemeklerine papaya ilave
edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesine katkıda
bulunur.
Hem papaya’ nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin
oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere,
sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi
geldiği görülmüştür. |
 |
Avokadonun Yararları:
Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado yağ ve protein açısından da oldukça
zengindir. Ayrıca bol miktarda A ve E vitamininin yanında B grubu vitaminleri ve
potasyum gibi mineralleri içinde barındıran besleyici bir besindir.
Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine
katkıda bulunur. İyi bir hücre koruyucu ve antioksidandır. Bağışıklık sistemini
güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Kalp ve damar sağlığı açısından da
yararlıdır. |
 |
Üzümün Yararları:
Dünyanın en yaygın ve sevilen meyvelerinden biri olan üzüm, besin değerleri
bakımından da oldukça zengindir. Bol miktarda B vitaminleri ile C vitamini
içeren üzüm, E vitamini ile potasyum, kalsiyum, magnezyum, sodyum, fosfor, demir
ve kükürt minerallerini de içinde barındırır.
Güçlü bir antioksidan olan üzüm kansere karşı koruyucudur. Vücuda ve beyne
enerji ve kuvvet verir. Yorgunluğu giderir. İyileşmeyi hızlandırır. Unutkanlığa
karşı faydalıdır. Sinirleri yatıştırır. Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı
giderir. Böbrekleri çalıştırarak vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan
uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Kanı ve vücudu temizler. Bulantıları önler.
Karaciğer ve dalak hastalıklarına, romatizma ve gastrit şikâyetlerine karşı
etkilidir. Kan yapıcı bir besin olan üzüm kansızlara iyi gelir. Yüksek tansiyonu
düşürür. Böbrek kumlarının ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Cildi
güzelleştirir. Kuru üzüm damar sertliği ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır. |
 |
Elmanın Yararları:
Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elmada A, C, E ve B
grubu vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve sodyum
gibi mineraller ve çeşitli organik asitler bulunur. Bu nedenle günde 1 elma dahi
günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaya yeterlidir.
Sindirim sistemine çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler, hazmı
kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Böbrekleri temizler ve böbrek taşlarını
düşürmeye yardımcı olur. Kolesterolü, tansiyonu ve kan şekerini düşürür. Kalp
hastalıkları ve damar sertliğine karşı koruyucudur. Vücuda kuvvet verir,
yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci arttırır. Romatizma, gut ve şeker
hastalığına karşı yararlıdır. Nefes darlığına iyi gelir. Elmanın kokusu
sinirleri rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin yanında mide bulantısına
da iyi geldiği için özellikle hamilelere tavsiye edilir. |
 |
Zencefilin Yararları:
Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan
zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir. Zerdeçal ile benzer etkilere sahip
olan Zencefilin kökü baharat olarak mutfaklarda ya da tıbbi amaçlarla çeşitli
şekillerde kullanılır. Kokusu kuvvetlidir. Latince Adı: Zingiber officinale
(Alm. Ingwer).
Zencefil, Kur’an’da (İnsan Suresi, 17. Ayet) adı geçen tek baharattır. İştah
açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi
ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına
iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları
gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel
gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere
karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan
damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.
Bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. Cinsel isteği arttırır. |
 |
Sarımsağın Yararları:
Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B
grubu vitaminleri ile Kalsiyum, magnezyum, potasyum, selenyum, çinko, fosfor ve
demir mineralleri açısından son derece zengindir.
Vücuda güç ve enerji verir. İştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Balgam
söktürür ve kabızlığı giderir. Ateşi düşürür. Kuvvetli bir antibiyotik yani
mikrop öldürücüdür. Kanı temizler. Kalp ve damar sağlığı için çok yararlıdır.
Kan dolaşımını düzenler, damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Vücudu ve
bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı direnci
arttırır. Tansiyonu düşürür. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. Basur, bronşit, astım, varis ve romatizma
rahatsızlıklarında çok faydalıdır. Kolesterolü düşürür. Kandaki şeker miktarını
dengeleyen sarımsak şeker hastalarına iyi gelir. Zehirlenmelerde kullanılır.
Cinsel gücü arttırır. |
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|